Historie

Hoe het allemaal begon

Grard verteld: “De bakker (J. van haren), de kleermaker (G. Heijmans) en de fietsenmaker (G. van Lee) hebben zich beziggehouden met de samenstelling van elftallen. Na enkele bijeenkomsten in café Kouwenberg bleek dat ze met ongeveer 25 spelers konden starten, voldoende voor twee elftallen. Ze zochten naar een terrein en kwamen uit bij Hans Korsten. Hij wilde wel een perceel verhuren, maar voor hoeveel?” Niemand van de mannen weet het precies. “Waarschijnlijk voor niets want hij verdiende wel wat geld aan de biertjes die na afloop werden verkocht”, zegt Jo.
Johan: “In het begin betaalde ik 0,15 cent (0,06 eurocent) contributie per maand, dat was toen erg veel!” Het veld moest in die tijd eerst geëgaliseerd, ingezaaid en afgerasterd worden. In het voorjaar van 1947 werd het veld met veel plezier in gebruik genomen.
Cor: “In die tijd werd er eigenlijk in het ‘wild’ gevoetbald. Het was namelijk alleen maar mogelijk om te spelen tegen clubs die in dezelfde omstandigheden verkeerden als de Kruisstraat”. De koeienstallen van Hans deden dienst als kleedkamer en ‘douchen’ ging met een wasteil. “Ach, een beetje water onder de oksels, de handen werden gewassen, snel de kleren aan en het was tijd voor een biertje”, aldus Harry.
Het voetballen was het enige vermaak op de Kruisstraat. Het publiek bestond meestal uit de verloofde (toen werd er nog niet gesproken over een vriendin). Voor de vrouwen was dit ook het enige vermaak. De openingswedstrijd van onze vereniging was tegen Heeswijk voor de beker en werd gewonnen met 6-2.

Na ongeveer drie jaar, werd in april 1949 de club toegelaten tot de Brabantse bond. KSV was een feit. Toen de club zich wilde aanmelden bij de KNVB ging OJC dwarsliggen omdat men vreesde dat hun belang in het geding kwam.
“In 1952 heeft pastoor Goossens uit Nuland, de geestelijk adviseur in die tijd, zijn invloed bij de mensen in Breda aangewend om de club in de KNVB te krijgen. Wel met de uitdrukkelijke wens om de letters R en K toe te voegen aan de clubnaam KSV. Zo is RKKSV geboren”. Vertelt Henk van Erp. We hebben in al die jaren menig voetballer zien passeren, zoals Jos en Toon van der Donk, Jos de Wit, Gret, Toon en Albert Verstappen, Hein van Hoof, Harrie Heijmans, Toon Kerkhof, Bijs van Erp, Jan Verhoeven, Bert Schuurmans, Toon Beekveld, Frans Heijmans, Cor de Looier, Frans Heesakkers, Henk van der Doelen, Joop Meulenreek, Harrie Hanegraaf, Jan van Hassel, Gret Heijmans, Wim Korsten, Frans van Pinxteren, Cor Geerts, Piet Vissers, Ad van Lokven, Jo de Rouw, Ad van Liempt, huub Heesakkers, Fons Dollevoet en vele anderen.

De kampioenen
Na twee jaar KNVB moest er uitgezien worden naar een ander locatie. In het weiland van Kees Kouwenberg werd deze gevonden maar ook hier was de kleedruimte een stal. In het voorjaar was het veld meestal een moderpoel, maar men was blij dat men kon voetballen. En met succes. In het seizoen van 1956-1957 werd het eerste elftal kampioen. Een bijzondere prestatie, want dat is later nooit meer gebeurd. Harmonie Union haalde de kampioenen van het veld en men ging in een optocht naar het clubhuis café Kouwenberg. Daar werd het feest door alle leden uitbundig gevierd. Hoe het precies afliep die avond kunnen ze zich geen van allen meer herinneren, maar een feest dat was het zeker.

Eikenhage
Na Jan van Haren kwamen er andere voorzitters, maar in 1963 trad Henk van der Biezen aan. Het ledenaantal nam gestaag toe en er was inmiddels ook een jeugdafdeling opgericht. Het veld had zwaar te lijden door het intensieve gebruik. In 1970 werd er bij de gemeente aan de bel getrokken en in 1973 kon sportpark Eikenhage in gebruik worden genomen. De heer en mevrouw Heijmans/Swanenberg werden de beheerders.

Promotie en degradatie
De lagere elftallen behaalde regelmatig kampioenschappen, maar het eerste team kon geen noemenswaardig resultaat boeken. Pas in 1985 was er een promotie. In 1992 promoveerde de club naar de vierde klasse, een hoogtepunt. De Kruisstraat is een buurtschap met slechts zeshonderd inwoners en om daaruit een goed draaiend team te rekruteren is toch een mooie prestatie. Gelukkig blijven veel voetballers van RKKSV trouw, ook als ze ergens anders naartoe verhuizen. “We hebben gewoon een bijzonder clubje”. Clubtrouw, saamhorigheid, betrokkenheid en sportiviteit typeren dan ook de club.

In 1998 degradeerden we naar de vijfde klasse. Na een seizoen in de vijfde keert de ploeg van leider Tonnie Coenen in 1999 terug in de vierde klasse. Helaas was dit voor korte duur want in 2002 degradeerde de club terig naar de vijfde klasse.
Na voor het derde jaar op een rij nacompetitie te hebben gehaald, is het in het seizoen 2006-2007 gelukt om promotie naar de vierde klasse te bewerkstellingen. Nadat Kruisstraat en Advendo allebei met een doelpunt verschil van Zaltbommel hadden gewonnen, moesten deze twee ploegen in een onderling duel uitvechten wie er zou promoveren.
Waar iedereen bang voor was gebeurde: Advendo kreeg een vrije trap op 20 meter. Deze werd door aanvoerder Piet van Duurden knap langs Joost Heijmans binnengeschoten: 1-0. Dit was natuurlijk slikken voor de Kruisstraters. In de 40e minuut kreeg Harm Pennings een vrije trap op 25 meter afstand. De bal ging loodrecht de kruising in, maar de in een bloedvorm verkerende doelman ranselde hem uit de kruising. In de 68e minuut kwam de bevrijding. De net ingevallen Marcel van der Doelen gaf een voorzet die door de hard werkende Rienk Bonnier werd binnengekopt: 1-1. Deze treffer had Kruisstraat nodig, want vanaf dat moment kreeg iedereen er weer vertouwen in. De spelers van Advendo liepen op hun laatste benen en hun verzorger had een heel druke middag. In de 83e minuut werd het feest bij de Kruisstraters. Weer was het Marcel van der Doelen die de assist gaf, dit maal op Harm Pennings. Harm draaide weg van zijn tegenstander en haalde vanaf 16 meter hard uit naar de benedenhoek: de 1-2 voorsprong was een feit. Dit was de bevrijdende treffer en daarna kwam de zege niet meer in gevaar, het feest kon losbarsten. De terugkeer in de vierde klasse is nadien tot in de kleine uurtjes gevierd. Helaas zijn we het jaar daarop weer gedegradeerd, maar we houden goede hoop.
 

v.v. RKKSV Kruisstraat/Rosmalen

info@rkksv.nl l Kruisstraat 13a l 5243 RD Rosmalen l 073-5212012
© 2016 - RKKSV Kruisstraat/Rosmalen
Terug naar boven